fredag den 22. juni 2012

Hyldeblomstsaft

Her er en lille sæsonaktuel opskrift - nemlig den klassiske hyldeblomstsaft. Det er fantastisk nemt at lave, og så smager det endnu bedre, når det er hjemmelavet. Jeg lavede den portion, jeg har skrevet her på bloggen, men bare med 3 citroner. Det var lige i overkanten, så jeg har reduceret det til 2 i stedet.
Hvis man er klar på at tage på rov efter hyldeblomster, skal man bare lige være opmærksom på, hvor man plukker dem - det er ikke super lækkert, hvis man får krydret sin saft med motorvej og diesel-os.

TIP: Gem blomsterne, når saften er siet! Så er der nemlig basis for at lave en lækker hyldeblomstvodka, hvis man overhælder dem med en flaske vodka, der trækker et par dage og sies. 

Opskrift til ca. halvanden liter hyldeblomstsaft:
20-30 hyldeblomstklaser
600 g sukker
2 økologiske citroner i skiver
25 g citronsyre
1 liter kogende vand
Atamon

Blomsterne skal rystes godt af for småkravl og andre spændende ting. Derefter skal de i en stor skål (der kan tåle kogende vand, og helst med et låg), sammen med sukker, citronskriver og citronsyre. Så hældes det kogende vand over, og der røres rundt til sukkeret er opløst i vandet.
Når det hele er kølet af, skal det i køleskabet i ca. 3 døgn. Der skal røres i det en gang imellem.
Efter de 3 døgn sies "fyldet" fra i en almindelig si. Det skal lige presses, så man ikke spilder alt for meget af den lækre saft.
Når man har siet blomster og citronskiver fra, skal saften igennem en saftpose (hvilket det vist kun er gamle kogekoner, der ejer), eller bare et viskestykke i et dørslag. Jeg brugte sidste version.
Til sidst skal man skylle en flaske med Atamon (følg anvisningen på flasken) og derefter hælde den færdige saft på flaske.
Når saften skal drikkes, skal den blandes i forholdet ca. 1 del saft til 4 dele vand.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar