søndag den 20. maj 2012

Grøntsagstærte

Herhjemme er vi lidt uenige om, hvorvidt en grøntsagstærte skal være med eller uden kød (hvis man altså kan kalde det en grøntsagstærte, når der er kød i). Hvis det står til mig, er det helt fint uden, men der er manden i huset ikke helt enig. Så alt efter hvem der er hjemme, er tærten lavet udelukkende af grøntsager eller også er den med skinke eller bacon. Så alt efter temperament kan man bruge kød eller ej. De grøntsager, jeg har brugt er også en smule tilfældigt, og man kan sådan set bruge, hvad man har i køleskabet eller bare bedst kan lide. Det kan også være peberfrugt, porre, kartoffel eller meget andet.
Det lidt specielle ved den her tærte er også, at jeg ikke laver bunden af traditionel mørdej, men laver en hurtig og nem dej baseret på olie i stedet for margarine. Og i øvrigt kræver den her dej heller ikke noget hokus-pokus.

Til en almindelig tærteform:
Grøntsager:
5 mellemstore gulerødder
1 broccolihoved skåret i små buketter
et par håndfude optøet spinat fra frost

Først skal gulerødderne skrælles og skæres i ca. 4 cm tykke skiver og deles på midten. Først skal de koges ca. 10 minutter. Så skal broccolibuketterne have ca. 5 minutter til sidst sammen med gulerødderne. Det er vigtigt, at de ikke koger helt ud, så bliver det en tarvelig omgang babymos.
Når guerødderne er sat over, kan man gå i krig med dejen.

Dej:
1 dl grahamsmel eller rugmel
2 dl hvedemel
½ tsk. fint salt
½ dl olie
1 dl vand

Mel og salt hældes i en skål. Olien smuldres i melet og til sidst tilsættes vandet. Så æltes dejen hurtigt sammen og fordeles i en smurt tærteform. Dejen skal trykkes ud i formen, da den ikke er helt fast nok til at kunne rulles ud med en kagerulle. Der skal lige prikkes nogle huller i dejen inden den forbages, så den ikke hæver op og bliver mærkelig, før fyldet kommer i. Den skal bages ca. 10 minutter ved 200 grader.
Og i de 10 minutter kan man så forberede æggemassen - effektivisering, når det er bedst!

Fyld:
5 æg
1 klump mozzarella
et par skefulde creme fraiche
en smule revet muskatnød
½ finthakket chili eller 1 spsk sweet chilisauce
salt og peber

Mozarellaen smuldres med fingrene ned i en skål, og resten af ingredienserne tilsættes. Det piskes godt sammen, til det får en nogenlunde ensartet konsistens.

Når grøntsagerne er kogt næsten møre, hældes vandet fra. De må gerne dryppe ordentligt af i et dørslag, så vandet ikke gør tærtedejen helt våd. De fordeles sammen med spinaten på den forbagte bund og æggemassen hældes over grøntsagerne. Hvis man har valgt kødudgaven, skal det ristede bacon eller skinkestrimlerne fordeles over grøntsagerne inden æggemassen hældes over.

Tærten skal bages ca. 30-35 minutter ved 200 grader. Man kan tjekke om æggemassen er færdig ved at stikke en gaffel i tærten og se, om det hænger fast, når man tager gaflen op igen. Hvis det er tilfældet, skal tærten have lidt længere tid.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar