tirsdag den 10. april 2012

Mine yndlings gulerodsbrud

Brud, boller, kald dem hvad du vil, men uanset hvad, så er det en fornøjelse hver gang! Jeg plejer at lave gulerodbrud i lange baner, men alternativt kan man lave chokolade-brud til børnefødselsdagen (eller bare til dem, der har en sød tand) eller rosin-brud som det halvsunde kompromis.
Den opskrift jeg har, består af to dele. Den ene del, hvor man laver en (næsten) almindelig bolledej, og anden del, hvor man blander æg og fyld i. De bliver virkelig lækre og jeg bruger dem tit til madpakken. Det er nok muligt at finde en lidt sundere variant, men så er det jo tilladt at improvisere lidt og prøve sig frem med nogle lidt grovere udgaver. 
Og så til opskriften:

Del 1:
50 g gær
5 dl lunkent vand
1 dl olie
4 tsk. salt
4 spsk. sukker
Ca. 1 kg hvedemel

Gæren opløses i vandet. Så skal sukker, salt og olie i. Og til sidst skal melet i, men kun til dejen har en konsistens som en god bolledej - den må ikke blive for tør, for så bliver næste skridt en smule besværligt. Derefter skal dejen hæve en halv time i skålen under et fugtigt klæde. Og ja, der er utrolig meget gær i, men det giver dem deres lækre konsistens, som man kender fra bageren. 

Del 2 (til de klassiske med gulerødder og solsikkekerner):
2 æg
200 g revne gulerødder 
100 g solsikkekerner

Når dejen har hævet i skålen laver man en lille fordybning i midten. Her hælder man æg, gulerødder og solsikkekerner i, og blander dejen rundt med hænderne. Den får en meget speciel konsistens, men det er meningen. Det skal ikke røres helt sammen, men ligge i nogle gode klumper, så det får den rigtige struktur, når de er bagte. Af én portion bliver der ca. 10-12 brud, hvis de har en god, stor størrelse. De skal bare lægges i "klatter" på bagepladen.
Så er der bare tilbage at bage dem i ovnen ved 225 grader i ca. et kvarter. De må godt få lidt farve på toppen, det gør ingenting. Og voilà! Lækre gulerodsbrud endnu bedre end dem, man køber ved bageren! Og de er stadig lækre og bløde dagen efter. 





Her er gulerødderne byttet ud med en omgang optøet spinat





3 kommentarer:

  1. Tak for inspiration. Dem må jeg prøve. Kram Laura

    SvarSlet
  2. De er SÅ mega gode :-D !!! lækker opskrift!!!

    SvarSlet
  3. super god opskrift, har prøvet flere gange med gulerødder og en gang med chokolade ;-)

    SvarSlet