fredag den 23. marts 2012

Morgenbrød

Hvem har ikke mødt hende der kollegaen, der kommer torsdag morgen og fortæller om, hvordan hun liiige havde bagt frisk morgenbrød inden hun tog af sted på arbejde, og nåede det hele uden stress, og oven i købet nåede at få det bedste af Go'morgen Danmark med? Okay, jeg erkender - hende den irriterende kollega er mig. Og okay, det er lidt fedt at flashe med sit overskud.... Men, jeg vil gerne inspirere andre til at gøre det, for det er slet ikke så krævende som det ser ud (men til gengæld rigtig lækkert).
Så hvis du har 10 minutter til overs om aftenen, eller kan undvære 10 minutter af Liebhaverne, så kom i gang! Hvis man laver dejen om aftenen, kan den stilles i køleskabet (eller bare koldt) natten over, og så er den klar til at smide i ovnen som det første næste morgen. Jeg har ikke en egentlig opskrift, men det vigtigste er, at man kun bruger den halve mængde gær af, hvad man ellers ville have brugt. Dvs. omkring 25 g gær pr. halve liter vand. Og så skal dejen ikke være til at ælte med hænderne, men den kan bare røres sammen med en håndmikser med dejkroge.

En sådan ca. opskrift:
5 dl vand
25 g gær
2 tsk. salt
En smule sukker eller honning
1 god håndfuld solsikkekerner
1 god håndfuld græskarkerner
1 god håndfuld sesamfrø eller hørfrø
2 dl havregryn eller grovmel
Tilpas hvedemel...

Først røres gæren ud i vandet, så skal salt, sukker, kerner og grovmel/havregryn i. Derefter røres der hvedemel i, til dejen begynder at følge med håndmikseren rundt. Det er vigtigt, at dejen stadig er rimelig klistret, og ikke for fast. Den skal være sådan, at man tænker, det godt kan blive liggende på en bageplade, men det skal ikke kunne formes med hænderne. Og som skrevet, så skal man dække skålen til med husholdningsfilm eller et låg, hvis det findes, og kyle den i køleskabet natten over.
Næste morgen er det bare at tænde ovnen, som det første, når man vælter ud af sengen. Så skal dejen tages ud af køleskabet og klaskes på en bageplade med bagepapir. Man kan bruge en våd ske, så slipper dejen, selvom den er klistret. Man behøver ikke røre i dejen, så beholder den sin skønne luftige konsistens.
Nu skal bollerne bages i en 200 grader varm ovn i ca. 20-25 minutter til de er godt gyldne - og det kan jo passende være, imens man hopper i bad og får gang i familien :-)
Og vupti! Et styks overskudsmenneske med lækkert frisk brød til morgen, og ærlig talt, så tager det ikke længere tid end det, man bruger på, at klaske brødet på bagepladen. Så ingen undskyldninger - bare kom i gang! Og til dem, der siger, man ikke må spise kulhydrater... tsk tsk tsk!




2 kommentarer:

  1. Hej Eva :)

    Så er knækbrødene testet :P Smager fantastisk som alt tid ;) Tak for opskriften!

    - Amalie

    SvarSlet
  2. hov stavefejl ;) altid*

    SvarSlet