tirsdag den 20. marts 2012

Knækbrød

Her kommer en klassiker, som virker hver gang! Det er et hit uanset hvem jeg præsenterer det for, og man kan give dem det personlige twist ved at variere lidt fra grundopskriften. Som udgangspunkt kan man bruge de kerner, kan bedst kan lide, og ellers er det kun fantasien, der sætter grænser. 
Knækbrød er en rigtig lækker og nem ting at have med i fx madpakken, da det mætter rimelig godt og hverken kræver smør eller pålæg, da det en en snack i sig selv. Derudover kan knækbrød bruges sammen med fx humus eller oliventapenade, som et alternativ til tortillachips eller franskbrød.

Den snacky udgave, som er ganske børnevenlig:
Knækbrød1 dl havregryn
1 dl solsikkekerner
1 dl græskarkerner
1 dl sesamfrø
3½ dl hvedemel
1 tsk. bagepulver
1½ tsk. salt
1 dl olie (gerne olivenolie)
2 dl vand

Den lidt sundere udgave:
I stedet for kun at bruge hvedemel kan du erstatte 1 dl med groft rugmel og 1 dl med grahamsmel, så får du en lidt sundere og lidt mere mættende udgave. 

Derudover kan man tilsætte fx tranebær eller rosiner, for en lidt mere kage-agtig smag eller soltørrede tomater eller oliven, hvis man er mere til den slags. 

Alle ingredienserne røres sammen i en skål, til massen har konsistens som en tyk havregrød. Så lægger man halvdelen af dejen på et stykke bagepapir og derefter endnu et stykke bagepapir ovenpå. Og så skal der rulles med en kagerulle, til dejen er nået næsten ud til alle kanter - altså skal den være ca. en bageplades størrelse. Så tager man forsigtigt det øverste stykke bagepapir af og skærer dejen i firkanter med et pizzahjul. Det samme gør man med den anden halvdel, og så skal begge plader bages i en varmluftsovn ved 200 grader i ca. 15-20 minutter. Pas på, de ikke bliver for mørke i kanterne, så smager de ikke godt.

Alternativt kan man stikke knækbrødene ud med en småkageform i stedet for at skære den i firkanter, så får man små fine knækbrød. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar